Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

Od czasu, kiedy na rynku zaczęły pojawiać się gotowe produkty, większość osób to właśnie nimi zastępuje sobie domowe posiłki. Lenistwo wielu ludzi doprowadziło do tego, że nie chce im się samemu zrobić czegoś do jedzenia, a wolą przygotować gotowy produkt z paczki.

Zdrowsze jedzenia zdrowsza TY

Niestety niewielu z nich zdaje sobie sprawę, jak bardzo takim postępowaniem rujnuje swoje zdrowie. Barwniki, konserwanty i glutaminian sodu, to tylko niektóre z bardzo “apetycznie” brzmiących ulepszaczy, jakie producenci dodają do żywności. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że wiele osób woli zrobić zupę z paczki, niż przygotować samodzielnie wywar, dodać do niego wiele warzyw, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Taką zupę trzeba jeszcze co prawda kilka godzin pogotować, ale zawsze można zrobić to wieczór wcześniej. Zawsze przecież znajdziemy chwilę, by wszystko przygotować, a następnie zasiąść spokojnie przy komputerze i dać posiłkowi kilka godzin na wolnym ogniu.

Efekt będzie znakomity – taka zupa, nie dość, że będzie smakowała “po naszemu” to jeszcze będzie całkowicie naturalna i zdrowa. Jeżeli takie argumenty wciąż nas nie przekonują, nie musimy przestawiać się na zdrowy tryb żywienia. Pomyślmy jednak o naszych dzieciach. Czy je także chcemy truć wszystkimi paskudnymi substancjami, które są dodawane do gotowych paczek z jedzeniem ?

Zdrowe zamienniki

Ludzie są z natury leniwi i nie chce im się szukać informacji na temat zdrowych rzeczy, jakie samodzielnie mogą przygotować w domu. Najlepszym tego przykładem jest budyń. Niestety od wielu lat kojarzy on nam się tylko z gotową porcją z paczki. Tak na prawdę budyń można jednak przygotować w zupełnie inny sposób. Wystarczy do gotującego się mleka dodać około łyżkę mąki ziemniaczanej i dosłodzić cukrem waniliowym, lub nawet domowym sokiem z malin, lub innymi przetworami. Otrzymujemy wtedy wspaniały, słodki i w pełni naturalny – domowy budyń. Podobnie zresztą jest z kakao. Większość nas słysząc to słowo myśli o kakao typu instant, które wciskają nam producenci. Prawdziwe kakao jest jednak zupełnie inne. To naturalne jest gorzkie i nie zawiera cukru. Wystarczy jednak zagotować je z mlekiem, dosłodzić do smaku i w ten sposób otrzymujemy gorącą czekoladę! To znakomita metoda na przyrządzanie domowego napoju dla naszych dzieci bez praktycznie żadnych dodatków. Taki deser docenią także czekoladoholicy, bo jest on niemal taki sam, a może nawet lepszy, jak gorąca czekolada podawana w kawiarniach. Co najważniejsze, zawiera o wiele mniej kalorii oraz jest dużo tańszy.

 

Dodaj komentarz